Filmoteket – den nye måten å låne film fra biblioteket

Filmoteket, bibliotekenes egen filmstrømmetjeneste, ble lansert i april 2020. Nå kan norske bibliotek endelig tilby alle sine brukere med nasjonalt lånekort et internasjonalt digitalt filmtilbud som en naturlig del av sine utlånstilbud.

Tjenesten har som formål å tilby film som oppfyller bibliotekenes krav til kvalitet, bredde, allsidighet og relevans, tilgjengelig for alle, og skal være et fullverdig supplement til de store, internasjonale kommersielle strømmetjenestene.

Biblioteket styrer og har til enhver tid full kontroll på både budsjett, utlånsgrense, forbruk og statistikk via Filmotekets administrasjonstjeneste Filmoteket BiblioteksAdmin.

For bibliotek

Representerer du et bibliotek som ønsker tilgang til Filmoteket?

Biblioteket må først inngå en tilknytningsavtale med Norgesfilm for å komme i gang. Vennligst kontakt anders@norgesfilm.no for å få tilsendt avtalen. Avtale kan inngås for separat bibliotek eller konsortium. 

Biblioteket må være tilknyttet ordningen for Nasjonalt Lånekort for å kunne benytte Filmoteket, og låntaker må benytte nasjonalt lånekort for å låne film.

Markedsmateriell 

Ønsker du logoen til Filmoteket, eller kanskje å publisere et web-banner på nettsiden din, eller trenger du et Filmoteket-ikon til Instagram?

Klikk på knappen under for å laste ned markedsmateriell for tjenesten i ulike format.

Markedsmateriell for Filmoteket

For privatpersoner

Som låntaker får man tilgang til filmtjenesten via www.filmoteket.no. Her velger man blant norske, nordiske, europeiske  og internasjonale titler som treffer både barn, ungdom, familier, voksne og seniorer. Spennet er mellom klassikere, filmatiserte bøker, store Oscar-vinnere og såkalte blockbustere (‘storselgere’) til smalere filmer i arthaus/ independent-kategorien. 

Publikum bruker sitt nasjonale lånekort (lånekortnr + pin-kode) for å låne film og der man har et begrenset antall lån tilgjengelig hver måned definert av biblioteket sitt. Ved lån er filmen tilgjengelig i 48 timer og kan sees på alle plattformer, i alle de kjente nettleserne og overføres enkelt til større skjerm/ TV via AirPlay og Chromecast. Filmtilbudet er tilgjengelig når som helst og hvor som helst. 

På Min side registrerer låntaker lånekortet og har til enhver tid full oversikt over sine favoritter, lånehistorikk og brukte/ gjenstående lån.

Bakgrunn

Norgesfilm har i lang tid planlagt Filmoteket. Som del av den nasjonale forankringen etablerte vi tidlig en ressursgruppe bestående av bibliotekene Deichman, Bergen, Sølvberget/ Stavanger, Kristiansand og Mandal/ Lindesnes. Disse har bidratt med verdifull erfaring og kompetanse og vært viktig sparringspartnere. Videre har Norgesfilm presentert konseptet i møte med en meget positiv daværende Kulturminister Trine S. Grande, og på oppdrag for Kulturministeren avklart alle grenseganger inn mot Nasjonalbibliotekets oppgaver og ansvarsområder. 

En viktig forutsetning for satsning på Filmoteket er Norgesfilms 20 års erfaring med digitale strømmetjenester og filmformidling. Vi lanserte verdens første nasjonale digitale filmarkiv allerede i 2004 og har siden 2009 levert tilsvarende strømmetjeneste som Filmoteket til bibliotek i Danmark (Filmstriben) og siden 2017 i Sverige og Finland (Viddla). Antall nasjonale og internasjonale rettighetshavere vi forvalter film for har snart rundet 600 og vår kundeportefølje er på i overkant av 1000 virksomheter. 

Filmoteket har siden lanseringen april 2020 fått mye mediedekning. Gå til egen sak om dette.

     Følg Filmoteket på Facebook.